Thema’s > Geldzaken
De Bulgaarse munteenheid is de lev, meervoud leva. De officiële afkorting van de lev is BGN. 1 lev = 100 stotinki, dat zijn de Bulgaarse centen.
Bulgarije behoort nog niet tot de eurozone. Sinds januari 1999 is de lev aan de euro gekoppeld en het is dus een vaste koers. Deze maatregel is genomen als voorbereiding op de invoering van de euro in Bulgarije. De euro zal de Leva vervangen. Het betalingsverkeer zal hierdoor makkelijker worden.
1 Euro is ca. 1,96 lev. Een lev is derhalve ongeveer 0,51 euro waard.
Geld wisselen op de zwarte markt is verboden en wordt zwaar bestraft. Het is aangeraden geld te wisselen in een bank eerder dan in niet altijd betrouwbare wisselkantoren. Biljetten worden in banken en wisselkantoren gewisseld. Er zijn talrijke betaalautomaten waar men per dag maximaal 400 leva kan opnemen.
De leva is vrij inwisselbaar bij banken en wisselkantoren.
U mag geen levas uitvoeren, bovendien kunt u de overgehouden levas vrij moeilijk omwisselen. De enige plaats waar u uw overige levas nog kunt wisselen, is de luchthaven (voor u de paspoortcontrole passeert). Bij het verlaten van Bulgarije mag per persoon voor maximaal 8.000 lev aan buitenlandse valuta uitgevoerd worden zonder meldingsplicht. Voor de uitvoer van buitenlandse valuta met een tegenwaarde tussen de 8.000 en 25.000 lev moet aangetoond worden dat er geen belastingschulden zijn.
Normaal gezien raak je overal makkelijk aan geld. Het makkelijkste is dat je bij aankomst wat wisselt in de luchthaven. Elk hotel heeft een wisselservice en je kan ook pinnen. Ook zijn er, vooral in toeristische centra, voldoende geldautomaten aanwezig. Uit de geldautomaten kunt u maximum 200 BGN halen, maar dit kan 2 maal per dag. Wissel NOOIT geld op straat en vermijd ook de kleine wisselkantoortjes tussen de kraampjes.
1 Lev
De voorzijde van het biljet toont een icoon uit 1789 met de beeltenis van de heilige Ivan Rilski uit de Uspenie Bogorodichno (Onze-Lieve-Vrouw) Kerk in de Pchelino Postnica in de buurt van het Rila klooster.
De keerzijde van het biljet toont de belangrijkste klooster kerk van het klooster gescheiden door de luchtbruggen.
2Lev
Een gravure van Pagisios van Chiliandar is het belangrijkste onderwerp op de voorzijde. De achtergrond toont het Zografou klooster op de berg Athos, het klooster Seal, en het interieur van Pagisios’ cel.
De keerzijde toont een overdruk van het Zografou ontwerp van de “Historiae Sclavo-bulgaricus” met een lijst van Bulgaarse heersers. Dit is een overdrukt met impressies van tsaar Kalogiannis zegelring en drie zegels met de beelden van Bulgaarse Vorsten Mihail Shishman, Svetoslav Terter en tsaar Ivan Asen II. De rechterkant toont Hristofor Zhefarovich de leeuw met de namen van de Bulgaarse heersers uit de Eerste en Tweede rijk.
5 Lev
Belangrijkste kenmerk van de voorzijde van het bankbiljet is de gravure van Ivan Milev, een Bulgaarse kunstenaar (1920) de achtergrond toont details van zijn schilderij “Kunst en de kroon”, decoratieve motieven uit zijn andere werken, passages uit zijn brieven en een monogram van een reclame van zijn eerste tentoonstelling, gehouden in Sofia in 1925.
De keerzijde toont fragmenten uit zijn schilderijen “De oogstende vrouw”, “De Bulgaarse Madonna” en “De bruiloft van de draak”.
10 Lev
De voorzijde draagt een gravure van Doctor Peter Beron. Aan zijn rechterzijde prijken de afbeeldingen uit zijn boek uit 1824 “Primer bevattende Diverse Instructies”.
De keerzijde toont schetsen van Peter Beron uit de sterrenkunde, en zijn persoonlijke telescoop.
20 Lev
Een portret van Stefan Stambolov is het voornaamste kenmerk op de voorzijde van het bankbiljet. Het centrale gedeelte toont een facsimile van zijn bloemlezing “Liedjes en gedichten” die in Boekarest in 1877 is uitgegeven en zijn gedicht ‘Aan mijn Kameraden “. Hieronder verschijnt het zegel van het Edinstvo (Eenheid) Comité in Tarnovo, waarvan Stambolov mede-oprichter was.
De achterzijde van het biljet toont het Nationale Assemblee en fragmenten van openbare gebouwen en een een tekst in zijn handschrift.
50 Lev
Pencho Slaveykov staat op de voorzijde van het bankbiljet. De achtergrond bevat fragmenten van het Nationaal Theater en de Nationale Bibliotheek: instellingen die verband houden met de dichter.
Belangrijk thema van het bankbiljet de achterzijde zijn Slaveykov’s gedichten: het nationale epos “Het Bloedlied”, en een reeks afbeeldingen uit zijn bundel “Epic Songs”, de afbeelding toont een pagina van de eerste editie. De dichter van de intieme lyriek vormt een tweede thema, vertegenwoordigd door de “Droom van Vreugde” en een portret van zijn grote liefde – collega dichter Mara Belcheva.
100 Lev
De voorzijde van het bankbiljet toont de schrijver Aleko Konstantinov samen met symbolische motieven en een afbeelding van de eerste editie van een reis naar Chicago en terug.
De keerzijde van het biljet toont afbeeldingen uit het leven en werken van Aleko Konstantinov.
Munten
Op de voorzijde van alle munten staan de Madara ruiter – een, in een rots, gebeeldhouwd reliëf uit de VIIIe eeuw en de tekst “Bulgarije” in omtrek erboven.
Op de keerzijde van de munt staat de figuur van de benaming en het jaar van uitgifte – 1999.
Travellercheques worden over het algemeen geaccepteerd, maar in winkels mondjesmaat.
In hotels, winkels en restaurants kunt u regelmatig al met creditcards betalen, maar dat is niet zo normaal als in Nederland en Belgie! Zorg er altijd voor dat u cash geld bij hebt. De bekende creditcards zoals Diners, Visa, American Express en Euro/Master worden in de steden en aan de zwarte zee geaccepteerd.
In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344).
Uit onderzoek van betaalkaartenmaatschappij Visa Europa blijkt dat bijna 800.000 creditcardgebruikers niet weten dat de creditcard is gekoppeld aan een pincode. Europa kent één uniform betaallandschap: Single European Payment Area (SEPA). Hierdoor gaan in bijna alle Europese landen creditkaartbetalingen gepaard met het gebruik van een persoonlijke pincode. Om nare verassingen tijdens de vakantie te voorkomen, adviseren we u: Vergeet de pincode van je creditcard niet als je op vakantie gaat.
Banken zijn over het algemeen op werkdagen van 9.00 – 15.00 uur geopend. De meeste winkels zijn ma t/m za van 10.00 – 20.00 uur geopend. Sommige winkels zijn zelfs 24 uur per dag geopend.
Voor fooien geldt zo’n 5-10% van de totale rekening. In restaurants en in cafés is het gewoonte wat wisselgeld te laten liggen.
Afdingen in de winkel is in Bulgarije niet gebruikelijk.
Bronnen: Bulgaarse Nationale Bank
Beste Loe,
Was het een Engelse menukaart? Dan zou het Regular Price kunnen betekenen; niet onderhandelbaar.
Groet Henk
Beste,
weet U de betekenis van de aanduiding achter het bedrag en “rp” in een restaurant in Bulgarije.
Bijvoorbeeld;
Op een menu kaart van een restaurant staat naast de afbeelding van bijvoorbeeld vis, of vlees staat 250rp.
hoeveel is dan een rp? Of hoeveel is honderd rp?
Graag een reactie, Alvast dank.