Klimaat

Thema’s > Klimaat

Bulgarije kent een landklimaat, koude winters en hete zomers. Het klimaat in Bulgarije wordt sterk beïnvloed door de Zwarte Zee en het Balkangebergte.

In Noord-Bulgarije heerst een uitgesproken landklimaat, met hete zomers en strenge winters.

Aan de zuidzijde van het Balkangebergte, dat een duidelijke klimaatscheiding vormt, heerst een zachter klimaat en vertoond het klimaat dichter bij Griekenland steeds meer mediterrane trekjes.

De winters zijn koud met gemiddelde dagtemperaturen van -2°C in het noorden tot +2°C in het zuiden.

In de zomer loopt de temperatuur op tot gemiddeld 23°C in het noorden en 35°C in het zuiden. De gemiddelde temperatuur van april tot september is 23°C. Langs de Zwarte Zeekust lopen de temperaturen in de maanden juli en augustus tegen de 30°C. Gelukkig zorgt de zeewind dan voor wat verkoeling en worden de nachten geregeld door een onweer opgefrist.

De meeste neerslag valt aan het begin van de zomer. De neerslag bedraagt gemiddeld 600 mm per jaar, in de bergen 1000 mm per jaar, vaak in de vorm van sneeuw. In de bergen kan daardoor goed geskied worden. Op de hoogste toppen blijft de sneeuw tot juni liggen.

De watertemperatuur van de Zwarte Zee kan tijdens de zomer de watertemperatuur van de zee stijgen tot 28°C.

Al het bovenstaande leidt tot de conclusie: De beste reistijd voor Bulgarije is mei t/m september. In mei kan het weer nog een beetje wispelturig zijn, voornamelijk in het binnenland. Aan de kust is het weer in deze maanden zonnig en vrijwel stabiel. In oktober kan het op Sunny Beach en Goudstrand ook nog aangenaam zijn. In de zomermaanden kan het in sommige streken van Bulgarije erg warm zijn, dus met oudere mensen en kleine kinderen wordt het aangeraden om juli en augustus te vermijden.

2 gedachten over “Klimaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *