Zlatinitsa

Plaatsen > Zlatinitsa

Zlatinitsa ligt in het oosten van Bulgarije, 290 kilometer ten oosten van Sofia.

Uit een Thracisch graf in Zlatinitsa is in 2005 een rijke schat aan voorwerpen, waaronder veel goud, opgegraven. Aan de hand van Grieks aardewerk dat zich ook in het graf bevindt kan de verzameling worden gedateerd op 360-370 BCE.

De mooiste stukken waren een gouden ring en lauwerkrans, zeer fraai vormgegeven zilveren drinkhoorns, en een groot aantal gouden en zilveren stukken wapenrusting en paardentuig.

De rijkdom van het graf duidt erop dat de overledene in groot aanzien stond en mogelijk een Thracische koning was. Hoewel de dode niet volgens de Thracische traditie is begraven, dragen de voorwerpen wel de kenmerken van Thracische kunst. Het lichaam van de overledene lag met twee paarden en een hond in een met hout beklede kuil, terwijl Thracische koningen doorgaans in stenen tombes onder hoge bergen aarde begraven werden.

Het gevonden graf zou dat kunnen zijn van de Thracische gouverneur Seutus, die zichzelf tot koning uitriep en die Griekse huurlingen gebruikte om de plaatselijke Thracische stammen onder de duim te houden. Zijn regeerperiode is beschreven door de Griekse geschiedschrijver Xenophon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *