Kavarna

Plaatsen > Kavarna

Kavarna is een haven- en badplaats in het noorden van de zwarte zee kust 18 km van Balchik en 57 km van Varna.

In het centrum zijn veel gezellige bars en restaurants. De restaurants in het centrum en bij de haven serveren veel vis en schelpdieren.

In de 14e eeuw was Kavarna de hoofdstad van een machtig vorstendom. Van de grote Burcht die in de loop van de eeuwen in handen was van Thraciers, Grieken, Byzantijnen en Bulgaren is helaas niets overgebleven. Archeologische vondsten uit die tijd kunt u nog zien in het museum in de ul. Sava Gantschev 18, dat open is van maandag t/m vrijdag.

De stadsfontein ligt naast de stenen trap onder de kerk van de Heilige George. Deze fontein werd gebouwd in de 15de eeuw. De fontein is architectureel interessant en, samen met het naastgelegen museum, zeker een bezoekje waard.

Eén van de grootste bezienswaardigheden van Bulgarije ligt op 12 km afstand van Kavarna, namelijk de kaap Kaliakra. Kaliakra is een prominente kaap die 2km de zee inloopt, die 8km van het dorp Bulgarevo, gemeente Kavarna. De kaap is een natuur- en archeologisch reservaat. Onderaan de kaap hebben de zeldzame zwarte zee-robben een veilig onderkomen gevonden. Vanaf de kaap kunt u soms dolfijnen zien zwemmen.

De vroegste sporen van leven op Kaliakra gaan terug naar de 4de eeuw voor christus. Toen werd Kaliakra bevolkt door de Thracische stam Tirisi die de naam aan de vesting Tirisis gaf. Later werd de vesting Acre Castelium genoemd en was één van de 15 steden van de provincie van Scitia. Tijdens deze tijd was de vesting een belangrijke plaats aan de via Pontica.

De naam van Kaliakra wordt eerst vermeld tijdens 13de eeuw. Het betekent “Mooie kaap”. Kaliakra bloeide tijdens de tweede helft van de 14de eeuw, toen het de hoofdstad van de Dobrudzha was. Dat bestond uit het noordoostelijk deel van het Bulgaarse land, dat van de centrale macht werd losgemaakt. De geschreven bronnen tonen een krachtige middeleeuwse stad waar het een eigen munt werd geslagen en tijdens welke de vesting in een godsdienstig centrum gevormd werd.

Het verval van de vesting kwam toen het door de Ottomaanse invallers werd veroverd. De laatste gegevens over Kaliakra betreffen een zeeslag in de baai van de kaap tussen admiraal Ushakov en de Turkse marine in 1791. Een legende uit die tijd verhaald dat alle mannen die zich in de burcht hadden verschanst door de belagers werden vermoord. De 40 vrouwen werden gespaard om te worden opgenomen in de harem. De vrouwen staken hier echter een stokje voor door hun vlechten aan elkaar te binden en zich vervolgens in zee te storten. Een beeld herinnerd nog aan dit voorval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *