Balkan gebergte

Plaatsen > Balkan gebergte

Triglav Massief in het Balkan gebergte

Triglav Massief in het Balkan gebergte

Het Balkan-gebergte wordt in Bulgarije Stara Planina (‘oud-gebergte’) genoemd. Dit gebergte is erg belangrijk voor Bulgarije. Het verdeeld het land in verschillende delen. Naar het noorden ligt het stroomgebied van de Donau, terwijl de rivieren die naar het zuiden stromen afwateren op de Egeïsche Zee.

Het Balkan-gebergte loopt van het uiterste noordwesten tot aan de Zwarte Zee in het oosten.

Het Balkan gebergte heeft het gebergte een oppervlakte van meer dan 25.000 km² met toppen tussen de 1.500 en 2.500 meter. De Botev is met 2376 m. de hoogste top in het gebergte. Het Balkangebergte is onder te verdelen in de Hoog-Balkan, West-Balkan en Oost- Balkan. In de Westelijke Balkan, die de grens met Servië vormt, is de Midzjoer (Servisch: Midžor) met 2169 m de hoogste top. Het gebergte bestaat voornamelijk uit graniet. De breedte van de keten varieert van 30 km in de oostelijke delen tot ongeveer 60 in het Westen. De voornaamste rivieren die in de Balkan ontspringen zijn de Nišava, Osam, Jantra, Timok en Toendzja.

Over het Balkan gebergte loopt de Europese wandelroute E3. Deze is in Bulgarije bekend als de ‘Kom-Emine’-route. Het beginpunt ligt op de bergtop Kom (2016 m) in het westen en het eindpunt is de kaap Emine, aan de Zwarte Zee. Langs de ruim 650 km lange wandelroute liggen meer dan 35 berghutten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *