Vlag van Bulgarije

Thema’s > Vlag van Bulgarije

Vakantieland Bulgarije; toeristische informatie over Slowakije, Hotels en vakantiehuizen

Vlag Bulgarije

De nationale vlag van de Republiek Bulgarije is rechthoekig van vorm en bestaat uit de drie kleuren: wit, groen en rood, die horizontaal vanaf de bovenkant naar beneden wordt geplaatst.

Na de Russisch-Turkse Oorlog van 1878 ontstond het autonoom prinsdom van Bulgarije. Toen werd een wit-blauw-rode vlag gebruikt naar het voorbeeld van de vlag van Rusland, die op haar beurt geïnspireerd was op de Nederlandse vlag. Het blauw werd kort na het verkrijgen van de onafhankelijkheid vervangen door groen, dat de landbouw symboliseert.

De eerste vlaggen in groen, wit en rood zijn er door de Bulgaarse Legia in Servië, een revolutionaire organisatie in 1861-1862. De witte kleur betekent Zuiverheid, Hoop en de adel. De groene kleur staat voor vrijheid, Geloof en vruchtbaarheid. De rode kleur is voor de moed, liefde en mannelijkheid.

Deze vlag is, uitgezonderd de periode tussen 1947 en 1990, in gebruik sinds 16 april 1879. In 1947 plaatste het communistische bestuur het wapen van het land in de linkerbovenhoek. In 1967 werd een nieuw wapen ingevoerd, dat ook op de vlag geplaatst werd. Op 27 november 1990 werd de vlag uit 1879 weer aangenomen.

Zo is de vlag van Bulgarije indirect gebaseerd op de Nederlandse Vlag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *