Criminaliteit

Thema’s > Criminaliteit

Reizen per auto in Bulgarije is niet zonder risico. Diefstal van auto’s, vooral van West-Europese merken, vindt plaats.

Er komen nog incidenten voor – minder dan in het verleden – van afpersing aan de grens of bij doorreis door al dan niet echte overheidsdienaren of verkeerspolitie. Ook vinden – vooral ’s nachts – overvallen plaats door personen die zich voordeden als verkeerspolitie. Het blijft echter aanbeveling verdienen zo min mogelijk na zonsondergang te rijden. Tevens wordt overnachten in de auto ontraden.

In Bulgarije treft u regelmatig prostitutie langs de autosnelweg aan. Helaas gaat dit regelmatig hand-in-hand met brute berovingen. Hierbij wordt onder bedreiging van een mes, de mobiele telefoon, paspoort of andere waardevolle spullen afgenomen. Er wordt op veel Bulgaarse parkeerplaatsen gewaarschuwd voor de praktijken van deze vrouwen.
Ook worden veel zakken gerold, zonder dat er gebruik werd gemaakt van de aangeboden diensten. Deze zelfde praktijken komen volgens onderzoek voor in Roemenie, Hongarije en Italië. Veel internationale chauffeurs meldden het lastig vallen door vooral vrouwen van Afrikaanse afkomst, die later ook chauffeurs overvallen bleken te hebben.

Bij toetreding van Bulgarije tot de Europese Unie is afgesproken dat de Europese Commissie regelmatig rapportages zou uitbrengen over de juridische hervormingen en de strijd tegen corruptie en de georganiseerde misdaad. Het laatste rapport uit 2011 laat onvoldoende voortgang zien aldus de Europese commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *