Dobrich

Plaatsen > Dobrich

Dobrich ligt in het noordoosten van Bulgarije op 30 kilometer van de Zwarte Zee. Dobrich is de achtste stad in grootte en de hoofdstad van de provincie Dobrich en telt 102.710 (2009)inwoners.

Dobrich ligt 30 km ten westen van de Zwarte Zee kust, niet ver van resorts zoals Albena, Balchik, en Goudstrand.

Het eerste bewijs van de nederzetting Dobrich dateert van de 4e-3e eeuw v.Chr. Ook zijn er ruïnes van de 2e tot 4e eeuw en 7 tot 11 eeuw gevonden, waaronder een Bulgaarse necropolis met heidense graven in het centrum van de stad. Na een volledige vernietiging van Dobrich in de 11e eeuw werd de nederzetting voor de tweede keer gesticht in de 16de eeuw door de Turkse koopman Hacıoğlu Pazarcık, waarvan de stad de naam droeg tot 1882. Volgens de Turkse gegevens van 1646-1650 waren er meer dan 1000 huizen in de stad, ongeveer 100 winkels, 3 herbergen, 3 Turkse baden, twaalf moskeeën en twaalf scholen.

Vanaf de 17de tot de 19de eeuw ontwikkelde de stad zicht als centrum voor ambacht, handel en landbouw, dat bekend stond om zijn handgeweven kleren, koperslager’s handel, leer-werk-en landbouwproducten, zoals tarwe, lijnzaad, wol en kaas.

Aan het begin van de 19e eeuw had de stad een bevolking van 12.000 inwoners, van wie velen vluchtelingen uit het oosten van Bulgarije na de Russisch-Turkse Oorlogen. De culturele uitstraling van de stad werd in deze periode gevormd. De eerste orthodoxe kerk werd gebouwd in 1843.

De stad werd bevrijd van de Ottomaanse Rijk op 27 januari 1878 en omgedoopt tot Dobrich op 19 februari 1882 vernoemd naar Dobrotitsa, een middeleeuwse heerser van Dobroedzja. Dit werd gedaan door middel van een decreet van Knyaz Alexander I.

Na de Vrede van Boekarest van 1913 (bevestigd door het Verdrag van Neuilly van 1919), maakte Dobrich en de hele Zuidelijke Dobroedzja deel uit van Roemenië tot 1940. Gedurende die tijd droeg de stad de naam Bazargic en werd centrum van de provincie Caliacra (judeţ in het Roemeens). Op 25 september 1940, marcheerde het Bulgaarse leger de stad in na de ondertekening van het Verdrag van Craiova op 7 september 1940, deze datum wordt nog altijd gevierd als de bevrijding van de stad.

Gedurende de periode van het communistische bewind werd Dobrich omgedoopt tot Tolboechin, vernoemd naar de Russische militaire commandant Fyodor Tolboechin. Op 19 september 1990, kreeg de stad haar oude naam Dobrich terug door een presidentieel decreet.

Dobrich is een in populariteit snel stijgende bestemming voor binnenlands toerisme. U zult er dan ook veel Bulgaren tegenkomen die op vakantie zijn.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *