Rakia

Recepten > Rakia

Rakia is de nationale drank van Bulgarije. Rakia wordt ambachtelijk gemaakt. Veelal door de mensen thuis of in het dorp. Elk dorp heeft wel een stokerij voor eigen behoeften.

Rakia is vergelijkbaar met cognac, gemaakt door distillatie van vergiste vruchten meestal druiven of pruimen. De substantie wordt verhit waardoor de dampen vrijkomen. Deze worden gekoeld en de dampen worden weer vloeibaar.

Hoe langer men stookt hoe lager het alcoholpercentage. Het alcoholpercentage is normaal gesproken 50%, maar thuis-geproduceerde rakia kan sterker zijn. Bij 40% stopt men meestal, commerciële Rakia is normaal gesproken 50%, maar thuis-geproduceerde rakia kan oploppen tot 75 tot 80%.

Prepečenica is dubbel gedestilleerde rakia, met een alcoholgehalte van soms meer dan 80%.

De veelal zelfgestookte rakia wordt gedronken als borrel voor de maaltijd, maar rakia wordt ook gebruikt in bepaalde religieuze rituelen in de hele Balkan:

  • het einde van de orthodox christelijke begrafenissen krijgen de bezoekers bij de uitgang van het kerkhof een stuk sodabrood en een glas rakia.
  • Tijdens bruiloften geeft de vader van de bruidegom een glas rakia aan alle gasten om te proosten op het geluk van het bruidspaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *