Uzana

Uzana ligt 25 km ten zuidwesten van de stad Gabrovo op een hoogte van 1300 meter boven de zeespiegel, juist op de waterscheiding van de Stara Planina berg (Balkan-gebergte). De open plek in het hooggebergte is de thuisbasis van unieke natuur met al haar biodiversiteit.

Uzana ligt aan de voet van de Ispolin piek. Uzana is omringd door eerbiedwaardige bossen. Uzana biedt mogelijkheden om te skiën, snowboarden, bergwandelingen, fietsen, paardrijden, speleologie en rotsklimmen.

In de omgeving van Uzana zijn negen hotels en vijf vakantiehuizen die moderne mogelijkheden voor actieve recreatie bieden. In de winter zijn er 8 van sleepliften voorziene pistes met een totale lengte van 10 km in Urzana.

Het Uzana-gebied staat bekend als het geografische centrum van Bulgarije. Metingen en berekeningen werden uitgevoerd door wetenschappers van de Bulgaarse Academie van Wetenschappen.

In 2008 is Uzana opgenomen in de lijst van de 100 nationale toeristische bezienswaardigheden van Bulgarije.  Het informatiecentrum van Uzana is permanent open. Hier kan men informatie krijgen over de omgeving en de regio, accommodaties en wandelpaden en over de bestemmingen die de moe waard zijn voor een uitstapje. Ook kunt u hier lezingen bijwonen voor de tijd van uw verblijf in de bergen. Verder is er een permanente officier van dienst, waarmee contact kan worden opgenomen in geval van nood (telefoonnummer 0885 825 224.)

De magie van de natuur en zijn toegankelijk vestigen Uzana als een prachtig natuurgebied in het centrum van het noorden en noordoosten van het land. Door het gebied loopt het lange afstand pad E3, het pad langs de kam van het Balkangebergte. Daarnaast is het gebied Uzana het uitgangspunt van talrijke wandel- en Ökowanderwege in de regio, wat leidt tot zowel aangrenzende bergen – Nationaal Park “Central Balkan” en het natuurpark “Balgarka”.

De talrijke karst formaties in het gebied huisvest 40 procent van de aangetroffen vleermuissoorten in Bulgarije.

Het Uzana skigebied ligt op 1220 – 1350 meter boven de zeespiegel en het is één van de mooiste delen van het Balkangebergte. Het skigebied biedt grote kansen voor wintersport, bergsport en ecotoerisme gedurende het hele jaar. De winter is geschikt voor de wintersport en de zomer voor de bergen wandelen, fietsen, paardrijden, speleologie en bergbeklimmen.

In het centrale Stara Planina-gebergte kunt u de beer, de wolf, de vos, het hert, de das en de egel tegenkomen. Traditioneel is de regio in verband gebracht met kruiden en kruidengeneeskunde. Ongeveer 70 procent van de groeiende Bulgaarse geneeskrachtige planten zijn te vinden in beide parken in het Uzana-gebied: tijm, vrouwenmantel en vele anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *