Stara Zagora

Plaatsen > Stara Zagora

Stara Zagora is een stad in centraal Bulgarije. Stara Zagora ligt in de zuidelijke uitlopers van de Sredna Bergen en op de rand van de vruchtbare vlakte van Stara Zagora.

Op deze plaats lag vroeger een oude vesting van de Thraciers met de naam Beroea. Later werd deze vesting bekend als het Romeinse Augusta Trajana. De vesting werd verwoest in de 4de-5de eeuw door de Barbaren. In de Byzantijnse tijden werd de stad Irenopolis genoemd. Toen de stad in 1370 door de Turken veroverd werd stagneerde de groei. In die tijd floreerde de handel, de ambachten, en het marktcentrum. Tijdens de Russisch-Turkse Oorlog van1877-78 werd de stad door de Turken vóór zijn bevrijding in 1878 vernietigd. De stad herrees onder als geplande stad, en Stara Zagora kende veel nieuwe ontwikkelingen na 1945.

De werkgelegenheid in en rond de stad bestaat tegenwoordig uit katoen, textiel, chemische producten, meststoffen, landbouwinstrumenten, werktuigmachines, en sigaretten evenals een bierbrouwerij en conservernindustrie.

De elektriciteit wordt verkregen uit de hydro-elektrische centrale van Stara Zagora.

In en rond de stad zijn wijngaarden en cipres-, amandel-, en granaatappel- boomgaarden. In het noordwesten van de stad ligt Stara Zagora spa, waar eerder Romeinse en Turkse baden waren.

Stara Zagora heeft een sterke culturele traditie, vooral op het gebied van opera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *