Albena

Plaatsen > Albena

Albena ligt 32 km ten noorden van Varna en slechts 12km ten zuidwesten van Balchik op een lange uitloper in het open noordelijke deel van de Baai van Varna.

Albena is een leuke vakantieplaats als je liever een niet té drukke badplaats hebt. Er is een gezellige winkelstraat met heel veel kraampjes met allerlei snuisterijen; Bazars en de kraampjes, een drankje in de bar, elke avond zijn er veel kinderattracties (molentjes enz…) maar een echt uitgaansleven moet je er niet zoeken. In Albena zijn er niet zoveel discotheken, maar in Goudstrand en Sunny Beach vindt u verschillende
bars en discotheken die tot in de vroege uurtjes open zijn. Albena organiseert zijn eigen internationaal bekende bridgedrive en er worden talrijke races gehouden.

Volgens sommige legenden, kwam Ovidius hier op weg naar het land van zijn ballingschap – Tomi (tegenwoordig Kyustendzha in Roemenië). De naam van het resort is afkomstig van Albena, een buitengewoon knappe vrouwelijke voorvechter van de grote Bulgaarse schrijver Yordan Yovkov.

De bouw van het Albena resort begon in 1968. Direct na de bouw was Albena één van de modernste vakantiesteden langs de Bulgaarse kust. De architectuur van de resort lijkt op één van de stedelijke modellen van Walter Gropius’ zoals de meeste hotels een terrasvormige structuur hebben die op zoveel mogelijk zon is gericht in de zomer.

In het noorden is de kust steil, kenmerkend geel zandsteen en kalksteen, typisch voor deze omgeving. De steenhelling was de belangrijkste bron van bouwmateriaal voor het resort. Langs het strand ligt mooie begroeiing waarin vele hoteltorens gebouwd zijn met 10 tot 15 etages.

Albena  heeft een strand van 7km lang en 100 meter breed met fijnkorrelig zand. De zee is hier ondiep en zeer geschikt voor kleine kinderen. Aan de kust tussen Albena en Kranevo is een 4 kilometer lang naaktstrand, dat begint 100 meter na het laatste hotel in Albena (hotel Gergana).

In het oosten van Albena kunt u de ruines van een Osmaans klooster bezoeken. In de kerk bevindt zich het grafmonument van de Az Azala-Baba, dat onder moslims erg populair is. Als de kerk gesloten is kunt u de sleutel ophalen bij de overbuurman.

Naar het noorden ligt het beschermde natuurgebied Batova.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *