Vervoer

Thema’s > Vervoer

De belangrijkste verkeersaders zijn wegen en spoorwegen; er is een net van ruim 6000 km, waarvan de helft geëlektrificeerd. Verschillende grote internationale routes lopen door Bulgarije.

Het wegennet is dicht (37.000 km) en kent diverse autosnelwegen, die door een grote ringweg verbonden zijn. Gaten, scheuren, diepe putten en grind op de weg zijn de ingrediënten van de gemiddelde weg in Bulgarije. Kijk vooral uit voor de onwaarschijnlijk diepe putten aan de zijkanten van de wegen, ze vallen niet op en je kunt je voertuig er onherstelbaar in beschadigen.

De aanleg van autowegen heeft prioriteit, mede door de toename van het aantal personenauto’s en het toeristenverkeer. Sedert 1 januari 2005 is het verplicht bij gebruik van het Bulgaarse wegennet een zogenaamd Vignet te hebben. Dit vignet is bij alle Bulgaarse grensovergangen te koop. Voor personenauto’s bestaan 3 typen. Een vignet voor 7 dagen (4 euro), één voor een maand (10 euro) en een jaarvignet (59 euro).
Bij binnenkomst aan de grens moet ook betaald worden voor desinfecteren van uw auto of motor (afhankelijk van de categorie van het voertuig voor Bulgaren tussen de BGN 2,- en BGN 15,- en voor buitenlanders tussen de 2 en 10 euro).

Corruptie
Als u met de auto door Bulgarije rijd loopt u de kans aangehouden te worden voor een zogenaamde snelheidsovertreding. Wanneer u overtuigd bent dat dit onterecht is, noteer dan de naam van de agent (deze vindt u op het naamschildje op de borst) en het kenteken van zijn auto evenals het autonummer.
Met deze gegevens kunt u bellen met het landelijk telefoonnummer (00359 2) 166, waaronder de Bulgaarse wegenpolitie valt en een klacht indienen. Er wordt Engels gesproken.

Verkeer
Doordat het wegdek vaak onberekenbaar is, is het verkeer op zijn hoede en komt men niet onbesuisd de bocht om scheuren. Ook de medeweggebruikers zoals paarden- en ezelkarren maken het gemotoriseerde verkeer alert. Het gemotoriseerde verkeer bestaat uit oude Trabanten, Lada’s en afgeschreven West-Europese Mercedessen die regelmatig pech hebben en in de berm staan. Kortom de wegen zijn gevuld met langzaam tot stilstaand verkeer.

Autohuur
U kunt een auto bespreken via Vakantieland Bulgarije (zie autoverhuur) of via internationale huurbedrijven. Lokale firma’s kunnen goedkoper zijn dan de internationale, maar bieden minder zekerheid. Om in Bulgarije te kunnen huren, moet u boven de 21 zijn en ten minste een jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.

Bus
Bulgarije heeft een uitgebreid netwerk van goedkope bus- en treinverbindingen. U dient wel rekening te houden met onlogische dienstregelingen, mysterieuze annuleringen en onverstaanbaar personeel. Bussen van privé-ondernemingen concurreren op de belangrijkste routes met bussen van overheidsmaatschappijen. De iets hogere prijs wordt gecompenseerd door het comfort van bijvoorbeeld schokdempers

Vliegtuig
Het luchtverkeer wordt op dit moment geprivatiseerd en is nog in opbouw. Er zijn elf luchthavens voor binnen- en buitenlandse vluchten. Het belangrijkste vliegveld is Vrazjdebna bij Sofia; andere belangrijke internationale vliegvelden liggen bij Varna en Bourgas. Meer informatie over vluchten en prijzen kunt u vinden op onze pagina over Vliegreizen.

In de stad
Voor vervoer in de steden is de bus gebruikelijk. Daarnaast rijden in de grote steden trams en trolleybussen. In alle steden zijn tevens vele taxi’s. en, sinds kort, in Sofia een metro. Tickets voor de trams, metro’s en bussen kunt u kopen bij de kiosk en de krantenwinkel. De tickets moet u in het voertuig perforeren. In sommige gebieden van Bulgarije moet u in de bussen eerst gaan zitten, de conducteur komt dan langs om kaartjes te verkopen. Het openbaar vervoer rijdt dagelijks van 5 uur ’s ochtends tot 11.30 uur ’s avonds voor bussen, 12.30 uur voor trams en metro.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *