Montana

Plaatsen > Montana

De stad Montana heeft 49.368 inwoners en ligt 160 meter boven zeeniveau. De stad Montana ligt aan de rivier Ogosta naast de gelijknamige dam. Montana ligt 113 km ten noorden van Sofia, 24 km ten noordoosten van Berkovitsa, 102 km zuidoosten van Vidin, 41 km ten noordwesten van Vratsa en 49 km ten zuiden van Lom.

Montana is het grootste verkeerskruispunt van Noordwestelijk Bulgarije. Montana is de hoofdstad van het gelijknamige district Montana.

Montana is een opvolger van de Romeinse vestiging Castra ad Montanenzium (vesting in de berg), ook bekend als Montana. Na archeologische opgravingen weet men dat de lange geschiedenis van de stad op de rand van de Kalebair, op de linkeroever van de Rivier Ogosta begon.

De strategische positie aan een kruispunt van belangrijke wegen en aan de bron bepaalde de positie van de Romeinse stad. In 3de eeuw was Montana de meest belangrijke stad in de provincie van Dakia in die tijd Ripenziz genoemd. De stad werd vernietigd door de Barbaren. In de Middel;eeuwen was het kleine onbelangrijke stad.

Tijdens Turkse overheersing werd de stad voor eerste keer vermeld onder de naam Koutlovitsa, een naam van Slavische oorsprong, in een document van 1575.

Bij de bevrijding van 1878 heette de stad Golyama Koutlovitsa, door de Rivier Ogosta gescheiden van Malka Kutlovitsa. In die tijd woonden er minder dan 1000 inwoners.

In 1891 werd de plaats officieel tot stad verklaard. Tot die tijd droeg het de naam Golyama Koutlovitsa. In 1891 werd de stad Ferdinand genoemd, de naam van de toenmalige Prins (later Tsaar). In die tijd was de plaats zowel een ambachtcentrum als een belangrijke veemarkt. Handelslui uit het hele land evenals uit het buitenland – Turkije, Roemenië en Servië – kwamen naar de jaarlijkse markt.

De bouw van de spoorweglijn Boichinovtsi-Berkovitsa (1916) die door Ferdinand liep droeg veel bij aan de snelle groei van de stad. Na de eerste wereldoorlog vestigden zich hier vele vluchtelingen uit de gebieden Tsaribrod en Bossilegrad.

In 1945 werd de stad hernoemd tot Mihailovgrad, en in 1993 , na ongeveer 20 eeuwen, opnieuw Montana.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *