Visum

Thema’s > Visum

Visum
De burgers van de EU-landen kunnen in Bulgarije reizen zonder een visum gedurende 90 dagen, terwijl de onderdanen van het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Israël en Zwitserland in het land kunnen verblijven zonder visum voor 30 dagen.

In overeenstemming met internationale overeenkomsten hebben de burgers van de voormalige socialistische landen ook geen visum nodig om in Bulgarije te reizen.

De houders van paspoorten van andere landen moeten een visum hebben dat is afgegeven door de Bulgaarse ambassades of consulaten in het buitenland.

Visum worden niet uitgegeven bij de Bulgaarse grensposten bij aankomst.

De toegestane 30 of 90 dagen voor verblijf zonder visum kan alleen worden verlengd in geval van overmacht zoals  ongeval, ziekte, overlijden. IN alle andere gevallen moet u het land te verlaten. Als u van plan bent te blijven na die periode moet u een “type D” visum van de Bulgaarse ambassade in uw land van oorsprong meebrengen.

Ongeacht uw nationaliteit raden we u aan contact op te nemen met de lokale Bulgaarse ambassade, want de regels zijn vaak aan verandering onderhevig..

Verblijfsvergunningen
Met uw type D visum in de hand kunt u in Bulgarije gaan wonen. U kan dan toestemming worden gegeven om in Bulgarije t eblijven voor maximaal een jaar, indien u zowel een arbeidsvergunning en een gegarandeerde full-time contract hebt, of als je zelf een bedrijf in Bulgarije hebt die ten minste tien werknemers van de lokale bevolking werk geeft.

Een andere mogelijkheid om deze toestemming te krijgen kan worden verleend, indien u gaat studeren in Bulgarije of als u bent getrouwd met iemand van de Bulgaarse nationaliteit. Natuurlijk, als je ongeveer een half miljoen euro in Bulgarijete investeren hebt, dan wordt uw aanvraag waarschijnlijk zere bereidwillig worden bekeken. Om een permanente verblijfsstatus in Bulgarije te krijgen is een ander, langdurig, verhaal en je moet een test afleggen in het Bulgaarse taalbeheersing!

Registratie
Alle reizigers naar Bulgarije zijn verplicht om zich als buitenlander bij de plaatselijke politie te registreren binnen 5 dagen van aankomst. Voor hen die verblijven in een hotel of indien de accommodatie is geregeld via een agentschap zal de registratie door de de houder worden gedaan, anders moet je het zelf doen. Wel moet u van de inschrijving een bewijsstrook ontvangen, omdat je kunt worden verzocht om die te tonnen bij de paspoortcontrole bij het verlaten van het land. Bij gebreke van bewijs van inschrijving kan dit leiden tot ernstige problemen en hoge te betalen boetes. Gelukkig gebeurt het zelden bij kort verblijvende buitenlanders uit westerse landen. Maar beter zorgt u voor dit bewijs te hebben ter voorkoming van onaangename verrassingen.

Identificatie
De Bulgaarse autoriteiten vinden een kopie van het paspoort niet voldoende voor identificatiedoeleinden, alsook rijbewijs, identiteitskaart of anderen worden niet geaccepteerd. Bezoekers moeten zijn voorzien van hun originele paspoort bij zich hebben.
 

Eén gedachte op “Visum

  1. george bego

    indien ik een appartement koop en een pensioen uitkering uit nederland heb , kan ik dan permanent in bulgarije wonen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *