Douane

Thema’s > Douane

Douane BulgarijeSinds de toetreding van Bulgarije tot de EU mogen Nederlandse en Belgische toeristen Bulgarije zowel met een paspoort als een Europese identiteitskaart het land binnen.

Bij verlies en/of diefstal van het internationaal paspoort moet er altijd naar de Nederlandse Ambassade in Sofia gereisd worden om Bulgarije te kunnen verlaten.

Er is geen visumplicht voor Nederlanders tot een verblijf van maximum van 90 dagen vanaf de datum van eerste binnenkomst, in een periode van zes maanden. Voor een langer verblijf of voor een werkvergunning, leest u dit artikel.

De buitenlandse personen kunt een onbeperkt bedrag van leva en vreemde valuta in contanten en effecten invoeren. Als het bedrag hoger is dan 8000 leva of het equivalent in de valuta van de som moet worden aangegeven. Reizigers mogen niet meer geld meenemen dan het bedrag dat zij bij binnenkomst hadden ingevoerd en aangegeven. Ook bij het binnenkomen en verlaten van het land dient u Bulgaarse munten die een numismatische waarde hebben en edele metalen en stenen aan te geven, anders dan de gebruikelijke toegestane hoeveelheid voor eigen gebruik.

De quota voor rechtenvrije invoer en de uitvoer van goederen voor niet-commercieel gebruik zijn over het algemeen dezelfde als in de andere EU-landen.

Douane BulgarijeDe uitvoer van munten van goud, zilver, platina en artikelen van historische, archeologische, artistieke, en numismatische waarde is verboden, met uitzondering van de gevallen wanneer er een vergunning afgegeven door het ministerie van Cultuur.

Reizigers die reizen met dieren moeten een attest van de dierenarts van  onderzoek kunnen tonen dat is uitgevoerd binnen een week voor binnenkomst in Bulgarije.

Reizigers met kinderen kan worden gevraagd om bewijsstukken van de ouderlijke relatie of wettelijke toestemming om het kind mee te nemen op de reis van de ouders.

Om de fraude in Bulgarije van politie en douane terug te dringen kunt u wanneer u aan de grens problemen heet telefonisch contact opnemen met de Dienst Grenspolitie onder nummer 00 359 2 9 82 33 08 of 00359 2 982 33 73. Deze nummers zijn bereikbaar van ma t/m vr van 08.30 tot 18.00. Er wordt Engels en Duits gesproken. Als u buiten deze tijdens hulp nodig heeft kunt u via de dienstdoende douaneambtenaar hulp aanvragen via nummer 02 983 1865 welke 24 uur per dag bereikbaar is.

Bij elke douanepost is een klachtenbus aanwezig, waarin u de klacht kunt deponeren. Ook is het mogelijk via de Bulgaarse ambassade in Den Haag de klacht in te dienen. De ambassade zorgt dan voor verdere afhandeling.

De douaneposten van Bulgarije zijn op de volgende 33 locaties gevestigd:

1. Vidin
2. Bregovo
3. Vrashka Chuka
4. Lom
5. Oryahovo
6. Rousse
7. Svishtov
8. Silistra
9. Tutrakan
10. Somovit – Nikopol
11. Varna Luchthaven
12. Varna haven
13. Kardam
14. Dourankulak
15. Balchik
16. Bourgas Luchthaven
17. Bourgas haven
18. Malko Tarnovo
19. Lessovo
20. Kapitan Andreevo
21. Kapitan Petko voyvoda
22. Ilinden
23. Kulata
24. Zlatarevo
25. Stanke Lissichkovo
26. Gjueshevo
27. Oltomanci
28. Kalotina
29. Strezimirovci
30. Sofia Luchthaven
31. Plovdiv Luchthaven
32. Gorna Oryahovica Luchthaven
33. Tsarevo
 

2 gedachten over “Douane

  1. Tolga Ozdemir

    goedendag, ik wilde graag reageren, je hebt gelijk wat betreft dat je al je sigaretten moet inleveren maar ik heb dat ook met mijn vrouw meegemaakt en de sloffen 2 dus1 per persoon helemaal boven op een duidelijk aanwijsbare plek in mijn auto gezet, ze zeiden dat er maar 1 pakje per persoon mocht worden invgevoerd, en ik heb daar een stampij staan maken en gedreigd met dat ik de ambassade en de tourist information zou inlichtten en bellen waarop deze corrupte bulgaarse douane ambtenaar zag dat ik het meende en mij ZONDER VERDERE REDENEN DOOR LIET GAAN MET MIJN 2 SLOFFEN SIGARETTEN WELISWAAR, vooral omdat ze niet wilden dat men inde rij achter ons mensen zou wakker schudden waardoor ze niet kunnen stelen, SORRY EU, MAAR WE HEBBEN EEN STELLETJE AFPERSERS EN CORRUPTE AMBTENAREN TOEGELATEN IN DE EU,,,,,SHAME ON YOU

  2. J.E. Hoogerwerf

    Ben net met de auto terug uit Turkije. Bij de taxfree shop twee sloffen sigaretten gekocht (ik was met mijn vrouw dus ieder één slof) voor een collega van mij. Bij de Bulgaarse grens overgang op 22-06-2017 moest ik deze van de douane ambtenaar op vier pakjes na inleveren omdat ik maar veertig sigaretten volgens hem mocht invoeren in de EU. Heb hem duidelijk gemaakt dat dat niet klop volgens de EU regels (men mag één slof per persoon invoeren) maar hij bleef volhouden dat het niet mocht. Ben maar gestopt met de discussie omdat hij dreigde de gehele auto uit te laten laden. Hieruit blijkt dat de douane nog altijd corrupt is wat zeer moeilijk te verteren is als je weet dat wat hij doet niet correct is en dat voor een land dat lid is van de EU. Heb één of ander formulier gekregen waar ik geen wijs uit kan omdat het in het Bulgaars is. Al met al een zeer slechte ervaring wat mij er van weerhoud om ooit nog naar Bulgarije te gaan. Rij nog liever om via een ander land dan mijn weer te laten bedonderen door mensen uit Bulgarije.

    J.E.Hoogerwerf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *