Melnik

Plaatsen > Melnik

Melnik ligt in het zuidwesten van Bulgarije net ten noorden van de Griekse grens. Melnik ligt in de regio Sofia in het oblast Blagoevgrad, aan de Zuidwestrand van het Prin gebergte, 165 kilometer ten zuiden van Sofia. De kleinste stad van Bulgarije telde in 1880 20.000 inwoners, slechts 1000 minder dan de huidige hoofdstad Sofia op dat moment. Tot 1912 telde het meer dan 12.000 inwoners en 70 kerken, nu telt Melnik ca. 270 inwoners. Tijdens de tweede Balkanoorlog in 1913 werd Melnik bijna volledig verwoest.

Het dorpje dateert uit Thracische tijden en kent ook vandaag nog een combinatie van een rijk verleden en gezelligheid. Melnik is het kleinste en meest fascinerende museumstadje van Bulgarije. Het aantal ruines overtreft het aantal bewoonde huizen. Langs de rivier staan witte huizen, er zijn terrasjes, goede restaurantjes en een gezonde lucht.

Melnik ligt in een adembenemende omgeving van vreemd gevormde piramides van zand en kalksteen. U ziet hier steile zandstenen rotsen met witte huisjes. Heel het dorp ligt op een heuvelflank en de straten zijn slechts voor voetgangers.

Wijnliefhebbers kennen Melnik vanwege de goede rode wijn. In het wijnmuseum van Melnik kunt u kennismaken met de wijn van de streek en de oude wijnkelder bekijken. De wijnproductie in Melnik is van zeer hoge kwaliteit en tevens de belangrijkste bron van inkomsten van de inwoners van Melnik. De gelijknamige donkerrode wijn heeft aanvankelijk een stugge, tanninerijke smaak, maar met de jaren wordt deze vriendelijker en toegankelijker. We adviseren de wijn dan ook enkele jaren te bewaren alvorens deze te drinken. Met de typisch Bulgaarse, landelijke, pittige (stoof)schotels combineert de Melnik heel goed. Winston Churchill was zo gek op de Melnik wijn dat hij kistenvol liet overkomen toen een van zijn kinderen trouwde.

Het Rozen-klooster (Rozenski manastir)
Een wandeling naar het Rozen klooster over smalle paden naar de top van de berg kost ongeveer anderhalf uur. Vooral in de lente is dit een prachtige tocht dankzij de vele bloemen die dan bloeien. Het Rozen-klooster ligt op 6 km afstand van Melnik en is één van de oudste kloostercomplexen van Bulgarije. Het klooster is in de 12e of 13e eeuw gesticht door Slav, bestuurder van het gebied rond Melnik. Het huidige bouwwerk dat u kunt bezoeken dateert uit de 16e eeuw en werd in de 18e eeuw grondig vernieuwd en opnieuw beschilderd. Het klooster dankt haar bekendheid aan de met houtsnijwerk versierde altaarwanden en lessenaars. Bijzonder fraaie en waardevolle muurschilderingen uit het begin van de 17e eeuw zijn te vinden op de zuidelijke buitenmuur van de hoofdkerk Sveta Bogorodica.

Niet ver van het klooster bevindt zich het graf van de Macedonische revolutionair Jane Sandanksi. Er is ook een kleine, aan hem gewijde tentoonstelling te zien.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *