Balchik

Plaatsen > Balchik

Balchik is een kleine kuststad (13.500 inwoners) aan de zwarte zee in noord Bulgarije. Balchik wordt ook wel “de Witte Stad”genoemd. Dit komt door de hoofdzakelijk witte kleur van de omringende kalkrotsen. In Balchik vindt u overblijfselen van 21 eeuwen geschiedenis en sporen van vele culturen. Balchik heeft een langere geschiedenis dan veel van de plaatsen aan de zwarte zee kust, die vaak pas in de tweede helft van de 20ste eeuw zijn ontstaan.

Dichtbijgelegen grote steden zijn Varna (40 km) en Dobrich (35 km). Albena, één van de grootste Bulgaarse ressorts ligt op slechts 10 km afstand. 35 km verder naar het noorden ligt de grens met Roemenie en de meest oostelijke punt van Bulgarije, kaap Kaliakra.

In de Griekse tijd heette Balchik nog Krunoi; de stad met de heilige bronnen. Later werd ze naar de god van de wijn Dionysopolis genoemd. De naam Balchik is afkomstig van de Bulgaarse veldheer Balchik. In de korte periode dat Balcik bij Roemenie hoorde (1914-1940) heette de stad ‘Zilverkust’.

Balchik heeft de op twee na grootste haven van de zwarte zee kust.

Twee kilometer naar het westen, boven een klein strandje staat de voormalige zomerresidentie van de Roemeense Koningin. Het kleine kasteeltje werd in 1926 in opdracht van Maria, de kleindochter van koningin Victoria gebouwd door Italiaanse architecten. In de tuin treft u meer dan 200 cactussoorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *