Sozopol

Plaatsen > Sozopol

Sozopol ligt 34 kilometer van Bourgas op een rotsachtig schiereiland. Het schilderachtige Sozopol is een oude visserplaats met een doolhof van kronkelachtige straatjes. Sozopol geldt naast Nessebar als mooiste kustplaats van Bulgarije met de typische huizen van de zwarte zee en de met kinderkopjes geplaveide straten. De huizen zijn van hout, met daaronder een stenen onderbouw. Het gehucht was tot een paar jaar geleden een bescheiden, wat ingeslapen stadje, maar daar is nu door het toerisme verandering in gekomen. In de zomermaanden zitten de terrasjes gezellig vol en wordt er uitgebreid gegeten in de vele restaurants.

De stad Sozopol is een van de eerste steden aan de kust van de Zwarte Zee en is bijna 3000 jaar oud. Opgravingen wijzen uit dat de Thraciers de eerste bewoners van het gebied waren. In 2008 hebben vissers op de bodem van de Zwarte Zee bij Sozopol een vermoedelijk prehistorische kano ontdekt. De vissers ontdekten het vaartuig zo’n vijftien kilometer uit de kust, toen ze met netten over de zeebodem sleepten. Volgens wetenschappers gaat het om een uitgeholde boomstam, die in prehistorische tijden werd gebruikt als kano. De kano is 2,6 meter lang en zeventig centimeter breed. Bulgaarse wetenschappers vonden tot nu toe vier zeer goed bewaard gebleven oude vaartuigen. Nergens anders vind je zulke uitgeholde stammen, of wat voor vaartuig van meer dan driehonderd jaar oud ook, omdat het water het hout wegrot. Maar in de Zwarte Zee heb je beneden een bepaalde diepte te maken met opgelost waterstofsulfide dat alle organische materialen conserveert.

Immigranten uit Griekenland maakten in de 7e eeuw van de oude Thracische stad een rijke, hellenistische kolonie in 620 voor Chr. die naar hun God Appollo genoemd werd: Appolonia. De strategische positie gaf het een leidende rol als handelsstad voor honing, was, wijn, olijfolie, textiel, juwelen en aardewerk.

De stad is meerdere keren verwoest. In de moderne tijd werd Spzopol  een belangrijke vissershaven. Tegenwoordig is het één van de grotere toeristische centra van Bulgarije.

Aan de zuidelijke kant van het schiereiland liggen drie mooie zandstranden.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *