Cultuur

Thema’s > Cultuur

Bulgarije wordt bewoond door verschillende stammen die een rijke en gevarieerde cultuur met zich dragen.

De oudste monumenten zijn de tekeningen gevonden in de grot Magura (tweede eeuw voor Christus), de overblijfselen van Palaeolitische culturen in verschillende grotten in Stara Planina en de Rhodope Bergen. Sporen van enkele kustplaatsen uit het Neolithicum en de paleolithische culturen zijn gevonden bij kaap Kaliakra en de zuidelijke kuststad Ahtopol.

Er zijn veel resten gevonden van de Thracische cultuur van de oude Griekse en Romeinse volkeren in Bulgarije. Het Kazanluk graf en het Sveshtare graf zijn opmerkelijke monumenten van de Thracische kunst. Het Kazanluk graf is vanaf het einde van het 4de en het begin van de 3e eeuw voor Christus. De muurschilderingen op de muren van het graf weerspiegelen gevechts-scènes en het symbolische afscheid van de Thracische heerser vergezeld van drie renwagens. Het Sveshtare graf is gebouwd in de eerste helft van de 3e eeuw voor Christus. De kamer was ingericht als een gevel van een tempel van een godin die te paard is afgebeeld met een gouden krans met een religieuze processie die haar volgt.

Enkele oude steden zijn hersteld, zoals Augusta Trajana, Apolonia, Trimoncium, Nicopolis ad Istrum enz. In de omgeving van de hoofdstad Sofia zijn duizenden vierkante meters ruïnes van de oude stad Serdica gevonden.
In de Middeleeuwen werden enorme forten, monumentale kastelen, tempels en basilieken gebouwd in de oude Bulgaarse hoofdstad Pliska en Veliki Preslav.

Na de 14de eeuw waren de meest opmerkelijke uitingen van architectuur en kunsten van religieuze aard. De meest indrukwekkende architectonische schepping uit die tijd is het Rila Klooster.

De talenkennis van Bulgaren is beperkt; de taalbarrière bemoeilijkt contact en leidt tot misverstanden. Een Bulgaar die in onze ogen ja knikt, zegt in feite neen en vice versa. Zie ook onze pagina over Taal.

In Bulgarije knikt men vertikaal als men “nee” bedoeld en horizontaal als met “ja” bedoeld. Meestal houden de Bulgaren hier rekening mee wanneer zij met u in gesprek zijn omdat zij zich bewust zijn van dit verschil.

Er is nog geen rookverbod in openbare plaatsen, maar meestal zijn rookvrije zones voorzien in restaurants.

De culturele samenwerking tussen Nederland en Bulgarije heeft een formeel kader gekregen in het Cultureel Verdrag van 7 maart 1974. De bilaterale culturele betrekkingen kunnen zich verheugen in een groeiende wederzijdse belangstelling. De cultuurdisciplines film/nieuwe media, toneel, muziek en beeldende kunst zullen de komende jaren meer aandacht krijgen.

In Nederland zijn zeer regelmatig Bulgaarse operaproducties te bezoeken. In de regel zijn deze opera’s afkomstig van de Staatsopera te Rousse. De website www.beseda.nl biedt een uitgebreid overzicht van Bulgaarse culturele activiteiten in Nederland.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *