Varna

Plaatsen > Varna

Varna, de zomerhoofdstad van Bulgarije, is een stad gelegen aan de Zwarte Zee.  Varna  is een districtsstad, gelegen aan de Baai van Varna aan de Zwarte Zee, 469 km ten noordoosten van Sofia; een kustplaats. Varna  heeft een bevolking van 350.000 inwoners. De stad is daarmee de derde stad van Bulgarije na Sofia en Plovdiv. Varna is uitgeroepen tot kusthoofdstad van Bulgarije. Varna is de snelst groeiende (haven)stad van Bulgarije aan de Zwarte Zee.

Varna is een historische oude stad met musea, een prachtige kathedraal en een dofinarium. Op de markt van Varna heerst overdag een gezellige drukte.

In Varna zijn er 4 hogere onderwijsinstituten, een theater, een operatheater, kunstgalerijen en een historisch kunstenmuseum. Naast de kathedraal van Varna wordt handwerk, vooral veel haakwerk, aangeboden

Jaarlijks vindt in Varna het Internationale Festival van Muziek de “Zomer van Varna” plaats met Internationale Ballet competitie en het Festival van de Bulgaarse Film.

In Varna vindt u een Romaans thermalbad, de grootste ooit gevonden in Bulgarije tot dusver. Het bad is gebouwd aan het eind van 2de eeuw voor christus. Het badhuis beslaat een gebied van 7000 vierkante meter en bestaat uit talloze ruimten. 

Het kustpark van Varna is het grootste park van Varna, dat, zoals de naam doet vermoeden, aan het strand ligt. De aanleg van het park begon in 1878. Binnen het parkgebied kan men de baden, het MarineMuseum en het BiologieMuseum vinden. Ook het Aquarium (unieke expositie van waterorganismen – zoetwater, tropische vissen van de Zwarte Zee), het Astronomische Waarnemingscentrum en Planetarium die observatiesessies voor bezoekers organiseert, Dolfinarium, enz.

Maria hemelvoortkatedraal – deze kerk is tweede in schaal na St. Alexander Nevsky Kathedraal in Sofia. Opgericht in 1884-1886 door Gencho Kunev ter ere van de Bevrijding van het Ottomaanse juk. Moderne Byzantijnse architectuur. De kerk is geschilderd in 1949-1950 en is een monument van de Bulgaarse cultuur.

In het Primorski park kunt u een bezoek brengen aan een 40 minuten durende dolfijnenshow. Het dolfinarium is op maandag gesloten, voorstellingen om 11 en 15 uur.

Uitstapje naar Roemenie
Toeristen kunnen sinds 13 juni 2008 over de Zwarte Zee van Roemenië naar Bulgarije. Een passagiersboot maakt een verbinding tussen de zeehavens van Varna (Bulgarije) en Constanta (Roemenië). Het is een catamaran die de dienst uitvoerd. Het schip heet ”Krimskaya Strela” (Krimse Pijl). De boot verlaat op zaterdag Varna voor zijn tocht naar Constanta, de terugkeer is op vrijdag. Een enkel ticket kost ca. 30 euro. Het schip is eigendom van de Oekraïnse maatschappij Inflot 1 en voer voorheen op de lijn Varna-Odessa-Varna.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *