Sofia

Plaatsen > Sofia

Sofia  is met 1.119.000 inwoners (incl voorsteden) de enige grote stad in Bulgarije en tevens de hoofdstad. De stad ligt in het westen van het land op een hoogte van ruim 550 meter op een plateau aan de rivier de Iskur, aan de voet van het Vitoshagebergte.

De stad ligt in een vruchtbare vlakte aan de belangrijke legerweg Singidunum – Naissus – Philoppolis – Hadrianopolis – Constantinopel. Deze ontwikkelde zich uit een Romeins fort tot stad in de 1e helft van de 1e eeuw na Christus. In en om Sofia zijn er prehistorische nederzettingen geweest. Sofia werd door Trajanus tot municipium verheven: vandaar zijn naam Ulpia. Ze hoorde oorspronkelijk bij de provincie Thracia, maar Aurelianus trok de stad bij de provincie Dacia en tot hoofdstad verheven. In de tijd van Marcus Aurelius en Commodus werd ze voorzien van sterke muren

Tijdens de tweede wereldoorlog is Sofia zwaar getroffen. De stad werd echter mooi gerestaureerd.

De naam Sofia (Sardica, Serdica) is afkomstig van Sveta Sophia. De kerk met6 deze naam staat afgebeeld in het stadswapen. U vindt deze kerk schuin tegenover de Nevski-kathedraal.  De Sveta Sophia is gebouwd aan het begin van de zesde eeuw op fundamenten die nog tweehonderd jaar eerder gelegd werden.

Opvallend is de gigantische Nevski Kathedraal, die aan het begin van de 20e eeuw is gebouwd door de Russen. De Kathedraal is een monument ter nagedachtenis aan de 200.000 Russische soldaten die de Bulgaren bevrijd hebben van de Turkse overheersing. In de kathedraal zijn de fresco’s en de andere rijke versiering zeker een bezoek waard.

In het centrum van Sofia, tussen de Russische Sint Nicolaaskerk en de Alexander Nevski kathedraal, is een klein toeristen marktje dat zeker de moeite waard is. Hier verkoopt men in een aantal kraampjes onder andere leuke Iconen en muziekinstrumenten.

Het Nationaal Archeologisch Museum en het Nationaal Museum zijn ook een bezoek waard.

Acht kilometer naar het zuiden buiten de stad Sofia ligt het Vitosha-gebergte. De Vitosha-bergen worden door de inwoners van Sofia veel bezocht als wandel en wintersport gebied. Vooral in het weekeinde kan het in de bergen erg druk zijn.

Ten zuiden van de hoofdstad Sofia ligt het Rilagebergte, met majestueuze hoge toppen en glinsterende gletsjermeren. In dit gebergte bevindt zich ook het fameuze Rilaklooster.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *