Bulgarije voorzitter EU

Bulgarije is de nieuwe tijdelijke voorzitter van de EU. Het is voor het eerst dat het land die rol zes maanden vervult, precies elf jaar nadat het toetrad tot de unie op 1 januari 2007.

Bulgarije loopt niet direct voorop in de EU. Het zit niet in de Schengen- of de eurozone.

Vogelgriep in Bulgarije

In Bulgarije is, evenals in Frankrijk en Italië, een uitbraak van een hoogpathogene variant van vogelgriep bij gehouden pluimvee gemeld.  De hoog pathogene H5 vogelgriep is vastgesteld bij een commercieel pluimveebedrijf en bij hobbykippen in Bulgarije.

In de noordoostelijke regio Dorbric, in de plaats Stefanovo, is op een commercieel pluimveebedrijf met ruim 10.000 kippen een besmetting vastgesteld.

Ook in de zuidelijke regio Haskovo, in de plaats Uzundzhovo, is de besmetting vastgesteld bij een koppel van 148 backyard kippen. De besmettingen zijn door het Nationale referentielaboratorium vastgesteld op resp. 17 en 19 oktober j.l.

Bron:

  • World Organisation for Animal Health, OIE, op 23 oktober 2017.
  • NVWA, 01/11/17

Hittegolf in Bulgarije

Griekenland, Turkije en Bulgarije zuchtten afgelopen weekeinde onder een hittegolf, met temperaturen tot 44 graden Celsius.

In Bulgarije werden vijf sterfgevallen gemeld die te maken hadden met de hitte. Een man van 75 viel dood neer na een joggingrondje in een park in de hoofdstad Sofia.

Ambassadeur van de Republiek Bulgarije, Z.E. Rumen Alexandrov, overhandigd zijn geloofsbrieven

Koning Willem Alexander zal woensdagochtend 25 januari op Paleis Noordeinde in Den Haag de geloofsbrief ontvangen van de ambassadeur van de Republiek Bulgarije, Z.E. Rumen Alexandrov, samen met die van de ambassadeur van de Republiek Cuba, H.E. mevrouw Soraya Elena Álvarez Núñez, en de ambassadeur van de Socialistische Republiek Vietnam, H.E. mevrouw Ngo Thi Hoa.

De ambassadeurs worden opgehaald en begeleid door een kamerheer van de Koning. De Koning stelt daartoe aan elke ambassadeur een galarijtuig ter beschikking en, indien van toepassing, een zogenoemd blauw rijtuig voor de ambassadestaf. De rijtuigen worden getrokken door twee paarden. Het galarijtuig wordt voorafgegaan door twee bijrijders in galatenue. Voor en achter elke stoet rijden twee ruiters van de Bereden Marechaussee in ceremonieel tenue. Het kledingvoorschrift voor de ambassadeurs is jacquet of nationale dracht.

Bij Paleis Noordeinde staan een erewacht en een militaire kapel opgesteld. De erewacht bestaat uit een commandant en twee detachementen van de Koninklijke militaire school Luchtmacht. De muziek wordt verzorgd door de Kapel der Koninklijke Luchtmacht. Bij de ingang van het Paleis staan twee ereposten van de Koninklijke Marechaussee Brigade Den Haag. Na een eresaluut van vier roffels en het volkslied van het land van de ambassadeur volgt een inspectie van de erewacht, waarna de ambassadeur met gevolg binnentreedt. Bij het vertrek van de ambassadeur krijgt deze opnieuw vier ereroffels.

Bron: RVD, nr. 15

Nieuw jasje voor VakantielandBulgarije.nl na 12,5 jaar

Het wapen van Bulgarije

Het wapen van Bulgarije

Na 12,5 jaar Bulgarije informatie gepubliceerd te hebben, heeft de website www.VakantielandBulgarije.nl nu een nieuw jasje gekregen.

Geschiedenis

Vanaf 2004 hebben wij voor vele particulieren en reisorganisaties de online promotie verzorgd via VakantielandBulgarije.nl. Dit is een thematische website over Bulgarije als Vakantieland. De website was volledig gericht op het verstrekken van landinformatie voor Nederlandstalige vakantiegangers en emigranten. We geven internetgebruikers meer dan 200 pagina’s met relevante informatie. De site toont op overzichtelijke wijze informatie over o.a. steden en dorpen, musea, natuur en recreatiegebieden, (water)sporten en accommodaties.

Tevens kan men via de website  informatie uitwisselen met andere Bulgarije kenners. Via opgenomen verwijzingen kan men toegang krijgen tot honderden andere websites met relevantie  informatie.

Het succes van `Vakantieland Bulgarije` is gelegen in een aantal inhoudelijke zaken.

  • De website biedt veel, zo niet alle, (achtergrond)informatie die een vakantieganger of emigrant over Bulgarije nodig heeft.
  • Alle aangeboden informatie is voor de bezoekers vrij toegankelijk.
  • Het productaanbod op `Vakantieland Bulgarije` sluit nauw aan bij de wensen van de in Bulgarije geïnteresseerde bezoeker.
  • Snel zoeken en vinden van de gewenste Bulgarije informatie.

Nieuwe vormgeving

Deze inhoudelijke kant van de website is niet gewijzigd. We vonden dat na 12,5 jaar de lay-out en de techniek achter de website duidelijk aan vervanging toe was.

We nodigen u van harte uit om uw mening over de nieuwe lay-out en interactiemogelijkheden te geven. Ook houden we ons aanbevolen voor suggesties om de informatie nog toegankelijker te maken. Schrijf ook mee aan deze website door uw bijdragen in te sturen naar de redactie van `Vakantieland Bulgarije`.

Bedankt voor uw belangstelling voor `VakantielandBulgarije.nl` in de afgelopen 12,5 jaar; we hopen dat daar, in deze nieuwe gedaante,  nog tientallen jaren bij gaan komen.

Webmaster VakantielandBulgarije.nl