Byala

Plaatsen > Byala

Byala ligt 54 km ten zuiden van Varna, 70 het km ten noorden van Bourgas in een heuvelachtig gebied in de meest oostelijke tak van het Stara Planina gebergte.

Byala is een klein beetje groter dan het dichtbij gelegen Obzor (5km). Voor de hereniging van de Bulgaarse staat in 1885, liep de grens tussen de Bulgaarse staat en Oostelijke Rumeliya door de stad Byala.

In vroeger tijden gaven de Grieken de naam Aspro aan een oude Griekse vesting nabij dit plaatsje; hetgeen “wit” betekend. De naam Byala is de letterlijke Slavische vertaling van deze oud Griekse naam.

Byala is nog veel minder toeristisch ingesteld dan andere plaatsen aan de zwarte zee kust. Wel wordt er een snelle groei van het toerisme verwacht in Byala. Er zijn al enkele eenvoudige hotels en een eenvoudige camping. Ook worden er inmiddels appartementencomplexen gebouwd en verkocht. Byala heeft een prachtig zandstrand.

Byala heeft ene kleine, levendige, druk gebruikte jacht- en vissershaven. De kust kent enkele eenzame inhammen die door de groene duinen ven de rest van de wereld worden gescheiden. Er zijn een verschillende lokale winkels, koffiehuizen en lekkere vissenrestaurants.

Aan de kust, kan men een beschermende uitloper zien, die dateert van de vroege jaren van de Bulgaarse staat (8e tot 10e eeuw). In het gebied rond het St Atanas Klooster kunt u overblijfselen van een oude vesting zien.

De wijn Dimyat wordt in Byala geproduceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *