Dansberen

Thema’s > Dansberen

Dansberen worden in Roemenie nog altijd gehouden als familietraditie en als bron van inkomsten

Dansberen hebben een lange en trieste geschiedenis in Bulgarije. De eigenaren zijn meestal afkomstig van de Roma, een etnische groepering in Bulgarije, waar het hebben van dansberen als bron van inkomsten familietraditie is. Aangezien er niet veel inkomsten zijn en de eigenaren daardoor vaak in armoede leven, zijn de omstandigheden waarin de dansberen verkeren vaak zeer slecht.

In 1993 werd in Bulgarije volgens de wet verboden beren te trainen als dansberen. In speciale “trainingscentra” werden berenjongen, die gevangen waren uit de natuur geleerd te dansen. De beertjes werden op gloeiend hete platen gezet en er werd herhaaldelijk dezelfde muziek gedraaid. Natuurlijk tillen de beertjes hun poten op om de pijn te vermijden en door de continue herhaling van dezelfde muziek worden de beren geconditioneerd te beginnen met “dansen” zodra deze muziek gespeeld wordt.

Ook wordt een metalen ring door de neus geboord waaraan een touw gebonden wordt. Doordat de beer veel pijn heeft wanneer de ring bewegen kan de beer op die manier onder controle gehouden worden.

We vragen u niet mee te werken aan deze praktijken, geen aandacht te schenken aan dansberen en zeker geen giften te geven. In plaats daarvan kunt u zich inzetten voor de stichting VIER VOETERS, http://www.vier-voeters.nl/

 

Eén gedachte op “Dansberen

 1. Marjolein Grotentraast

  Beste stichting Viervoeters,
  Super wat jullie allemaal doen en gedaan hebben om de zogenaamde dansberen te bevrijden!!!!
  De reden waarom ik op dit moment contact opneem met jullie, is dat er nu een triest programma vd VPRO op NPO2 te zien is (zondagavond 23 febr 2020 van 22:10 – 22:55hr) genaamd:”In Europa-de geschiedenis op heterdaad betrapt.”
  In dit programma wordt tot mijn grootste verbazing, alleen maar goed over dansberen en hun eigenaren die met de beren werkten, gesproken.
  Ik snap niet dat dit uitgezonden mag worden .
  Mensen die dit programma kijken, denken nu dus dat het goed is om naar de eigenaar met zijn dansbeer te kijken en hen geld te geven voor het optreden, als ze op vakantie zijn in een land waar dansberen nog steeds optreden met hun eigenaar .
  Ik kan gewoon niet geloven dat dit programma uitgezonden mag worden .
  Nu zijn er dus enorm veel mensen die dit programma gezien hebben en totaal verkeerd ingelicht zijn, over het leven van de dansberen .
  Kunnen jullie de VPRO er misschien op aan dringen, dat ze een rectificatie uitzenden n.a.v. deze documentaire die direct en indirect over de dansberen en hun eigenaren gaat, waarin ze duidelijke beelden tonen over de realiteit vh leven vd dansberen die niemand publiekelijk te zien krijgt, maar wat helaas wel de realiteit is .
  Ik hoop echt dat jullie deze documentaire kunnen verbieden en dat jullie de VPRO zover kunnen krijgen, dat ze hun verontschuldigingen voor het tonen van deze documentaire pupliekelijk bekend maken, zodat iedereen kan zien wat er buiten het zicht vh publiek om, allemaal voor afschuwelijke praktijken met deze dansberen plaats vinden, zodat ze zogenaamd kunnen ‘dansen’ voor het publiek

  Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *