Veliko Tarnovo

Plaatsen > Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo ligt in centraal noord Bulgarije. De stad is op drie heuvels gebouwd: Tsarevets, Trapezitsa en Sveta Gora. Veliko Târnovo was in de middeleeuwen de hoofdstad van het Tweede Bulgaarse rijk. Op één van de relatief lage heuvels staat het monument ter nagedachtenis aan het tweede Bulgaarse rijk (1185-1393).

De nederzetting Veliko Tarnovo bestaat al in de Thracische tijd en groeide onder de Romeinen verder uit.

De stad wordt gedomineerd door het schitterende voor een deel gerestaureerde tsarenslot. De citadel is bereikbaar over een smalle, hoge toegangsweg. De patriarchenkerk op de top van de Carevec heuvel een bezienswaardigheid. De muren zijn opgesierd met moderne, zelfs enigszins abstracte muurschilderingen. In het kerkje is filmen en fotograferen verboden.

Midden door de stad loopt de Jantra-rivier. De wanden van kloof waar de rivier doorheen loopt, liggen bezaaid met kleine huisjes uit de achttiende- en negentiende-eeuw. In het centrum vindt u een fraai monument voor de gevallenen in de 1e wereldoorlog.

In het centrum vindt u een pleintje waar omheen alle oude ambachtswoningen staan. In de winkeltjes staan wat dure prullen voor toeristen. Wel een mooi straatje met opgeknapte oude huizen. De Gurko straat is een oud straatje langs de steile rotswand met mooie opgeknapte woningen.

In het zomerzeizoen wordt op onregelmatige, vooraf aangekondigde, dagen een lichtspectakel opgevoerd in de stad. Met verschillende kleuren worden de muren van de citadel, de poorten, de kerk en de omgeving afwisseld in het licht gezet. Een indrukwekkend schouwspel.

De buitenwijken staan vol met lelijke sovjetflats.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *