Bourgas

Plaatsen > Bourgas

Bourgas is een stad in zuidoost Bulgarije, gelegen aan een ver het binnenland inlopende uitloper van de Zwarte Zee. De stad aan de Zwarte Zee heeft ruim 280.000 inwoners. Bourgas  word soms ook gespeld als Boergas.

De stad werd gebouwd in de 18de eeuw op de plaats van een veertiende-eeuwse versterkte stad. Dit begon met een burchttoren die door vissers uit Sozopol gebouwd werd aan het begin van de 16e eeuw. In de loop der jaren ontstond, in de nabijheid van de burcht, een kleine nederzetting. Aan het einde van de 19e eeuw had deze nederzetting nog maar 3000 inwoners. Na 1878 werd de haven aangelegd en werd een spoorweg naar Sofia aangelegd. Tijdens de communistische periode kende Bourgas een grote groei, het was de belangrijkste industriestad van Bulgarije.

Bourgas is na Sofia, Plovdiv en Varna de vierde stad van Bulgarije en de op een na grootste haven van het land. Bourgas wedijvert met Varna om de titel “belangrijkste uitvoerhaven van Bulgarije” en is een belangrijk commercieel centrum. Voedselverwerking is de belangrijkste industrie in Bourgas, die daarnaast een olieraffinaderij heeft. Al in de Russische tijd werd de olie uit de Kaspische zee naar Bourgas gepompt om daar verwerkt te worden. Vervolgens wordt de olie door een 400 km lange oliepijpleiding naar Sofia gepompt. In Boergas vind u naast de petrochemische industrie de productie van landbouwmachines.

De “Armeense kerk” aan de ul. Lermontov is een kleine kerk vlak bij hotel Bulgaria. De kerk werd in 1858 gesticht door de Armeense gemeenschap in Bourgas en is zeker het bezoeken waard. Vlak naast de Armeense kerk ligt de Hram Sveta Brogoritsa, de heilige Maria kerk. Hier zijn de plafondschilderingen zeker een bezoek waard.

De grootste kerk van de stad is de Katherdaal van St Cyrillus. De kerk werd in 1894 ontworpen door de Italiaanse Ricardo Toscanini. De koepels en torens bepalen de skyline van Bourgas. De kerk is genoemd naar twee broeders die de BUlgaarse taal tot een schrijftaal omvormden. U kunt beide broeders zien afgebeeld in het glas-in-lood venster bij de ingang. De grootste bezienswaardigheden van de kerk zijn de oude Iconen.

In het zeepark kunt u wandelen langs de bloemenperken en oude bomen. In de zwoele zomeravonden kunt u in dit park van een openluchtconcert genieten.

De stad heeft een eigen vliegveld en er is een strand met donker zand.

Bekend is het jaarlijkse internationale folklorefestival in Bourgas dat in augustus gehouden wordt.

Bourgas heeft uitwisselingsprogramma’s met 3 internationale steden; Gomel (Wit Rusland), Alexandroupolis (Griekenland) en Rotterdam. Rotterdam heeft Bourgas met name geholpen met de ontwikkeling van het openbaar vervoer. Zo rijden o.a. de oude bussen van de RET in Bourgas.

Rondom de stad liggen de meren:

  • Atanassovo meer,
  • Bourgas meer,
  • Mandren meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *