Europese Unie

Thema’s > Europese Unie

Toetreding tot de EU
In 2000 zijn de onderhandelingen met Bulgarije over de toetreding tot de Europese Unie begonnen. Bulgarije functioneert als markteconomie en is redelijk in staat te concurreren met de marktkrachten binnen de EU. Eind 2004 heeft de EU besloten Bulgarije in 2007 toe te laten treden.

Arbeidsmarkt
Nederland heeft op 1 januari 2007 geen vrij verkeer van werknemers ingevoerd met Bulgarije en Roemenië nu deze landen zijn toegetreden tot de Europese Unie. Dat betekent dat werkgevers een tewerkstellingsvergunning moeten blijven aanvragen als er in Nederland of de andere EU-lidstaten geen werknemers beschikbaar zijn én wanneer de werkgever voldoende arbeidsvoorwaarden en huisvesting biedt.
Vrijwel alle oude EU-lidstaten, dat wil zeggen die van voor de uitbreiding van 2004, voeren voor Bulgarije en Roemenië een overgangsregime in. Dat is voor Nederland een belangrijke reden om nog niet over te gaan tot een vrij verkeer van werknemers met deze landen. Ook zijn de welvaartsverschillen met de oude lidstaten zó groot dat het volledig openstellen van de grens kan leiden tot een grote toestroom van Roemeense en Bulgaarse werknemers.
Het overgangsregime geldt in principe voor twee jaar. Een jaar na toetreding wil het kabinet evalueren hoe de arbeidsmigratie zich ontwikkelt. Dan kan het beleid eventueel worden versoepeld.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *