Kamen Bryag

Plaatsen > Kamen Bryag

Kamen Bryag ligt tussen Shabla en Kavarna, 60 km ten noorden van Varna. Kamen Bryag, letterklijk vertaald: “De Rotskust” staat ook wel bekend als Yailata. Hier ligt een 90 ha groot beschermd archeologisch gebied. Een dorp met dezelfde naam Kamen Bryag ligt 2km ten noorden van het archeologisch gebied Yailata.

Bij Kamen Bryag vormt het Dobrudja plateau zich tot een ovaal terras. Op deze manier vormden zich verscheidene eilanden, die door steenblokken en groene planten worden omringd. Kamen Bryag ligt aan een dergelijk terras. Kamen Bryag is de vindplaats van een Thracische begraafplaats. Ook werden er voorhistorische holwoningen gevonden.

Bij Kamen Bryag zijn er twee mogelijke bezienswaardigheden: Kleine Yaila en Grote Yaila.

Kleine Yaila brengt u dichtbij de zee, waar de holen in het hogere deel van het terras geschikt waren om te leven. Hier waren kleine woningen waar de primitieve mensen leefden. U kunt er nog altijd ca. 40 holen vinden waarvan de meeste bewoond zijn geweest. Helaas kunnen de meeste holen slechts door professionele speleologen worden bereikt, maar ook voro de bergwandlaar zijn enkele grotten te verkennen.

Grote Yaila is de plaats waar de oude Thracische begraafplaats (2000 voor Christus)met de tweekamergraven uit de tweede eeuw ligt. Één van de holen is zeer diep en heeft een rond gat in het plafond, dat waarschijnlijk diende als schoorsteen bij het offeren van de dieren die dienden als proviand voor de doden tijdens hun reis naar het hiernamaals.

Een klein pad leidt u tot de muur van een vesting, waarbij stenen vazen en een wijnpers gevonden werd. Deze overblijfselen van een oude burcht zijn minder oud, zij zijn ontstaan tijdens de Byzantijnse overheersing.

Deze plaatsen werden achtereenvolgens bewoond door Thraciërs, Grieken, Romeinen, Bulgaren en elk van de stammen gebruikte deze heilige plaats om hun goden te eren. De hier gevonden talrijke overblijfselen van oude beschavingen zijn allemaal te bezichtigen in het archeologisch museum in Varna. Behalve door oude beschavingen, fascineert deze plaats bezoekers met haar prachtige flora en fauna. De rotsen zijn een thuis voor zeldzame vogels. De rotsspleten worden bewoond door reptielen. Dit is één van de gebieden waar de oorsprong ligt van de moderne wijnindustrie. Deze omgeving is de natuurlijke topografie van de wilde druif.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *