Thema’s > Toerisme in Bulgarije
Tijdens het communisme bracht slechts een handjevol westerse toeristen hun vakantie door in dit voormalige Oostblokland. Dat veranderde in 1989, toen Bulgarije overging naar een democratische markteconomie. De laatste jaren wordt er veel geïnvesteerd in het toerisme en dat is te zien. Ten noorden van de havenstad Varna zijn grote moderne vakantiedorpen gebouwd, met goedkope, luxe hotels aan brede boulevards vol barretjes, restaurants en discotheken.
Buitenlandse toeristen beginnen Bulgarije dan ook te ontdekken.
Al in de jaren 70 waren er speciale ressorts voor de toeristen gebouwd, maar ook de wintersport zit in de lift.
Het aantal toeristen dat Bulgarije in 1997 bezocht was ca. 2,7 miljoen. De inkomsten uit het toerisme bedroegen in dat jaar 391 miljoen dollar.
Het aantal buitenlandse toeristen dat Bulgarije in 2004 bezochten bedroeg ongeveer 4,1 miljoen, een groei van 13,6% ten opzichte van 2003. Voornaamste bestemmingen: Borovets, Bansko, Pamporovo, Zwarte-Zeekust regio.
In 2005 deden 4 miljoen toeristen het land aan, in 2006 meer dan 5 miljoen, een groei van 25% in één jaar.
In 2006 kwam 57% van de buitenlanders in Bulgarije als toerist, 31% was op doorreis (het vaakst naar of vanuit Roemenië of Turkije), 5% kwam met een zakelijk doel, 1% ging op familiebezoek.
De grootste groepen onder de 4,4 miljoen (2006) verblijfstoeristen kwamen uit Servië-Montenegro (14%, +7% ten opzichte van 2005, incl. transitpassanten), Griekenland (13%, -9%), Macedonië (12%, -5%), Duitsland (11%, -9%), Verenigd Koninkrijk (9%, +12%) en Roemenië (8%, +43% inclusief doorreis). De grootste stijging qua toeristenaantallen zat bij de Ieren (+103%), Noren en Portugezen (beide +70%), maar ook Denen, Spanjaarden, Russen en Canadezen weten het land steeds beter te vinden zonder dat ze op doorreis zijn. Duitsers, Russen, Britten en Scandinaviërs komen het vaakst in de zomer voor de Zwarte Zee stranden en steeds meer Britten en Ieren gaan naar Bulgarije als skitoerist. Ook het congrestoerisme (vooral in Sofia of langs de kust) vertoont een stijgende tendens.