Thema’s > Veiligheid op vakantie
Bulgarije kent geen hoge criminaliteitscijfers, maar zakkenrollers en oplichterij vindt je overal. Opgelet dus, neem nooit te veel geld mee en let vooral op op plaatsen waar veel mensen samen zijn, zoals markten en bushaltes.
We raden u aan om zo min mogelijk s’ avonds te reizen. In het donker kunt u de staat van de wegen niet altijd juist inschatten.
Als u stopt met uw auto op doorreis raden we u aan om in bewoonde gebieden te stoppen, bij voorkeur in de buurt van motels, benzinestations of op drukke parkeerplaatsen. Overnachten in de auto wordt door ons sterk ontraden. In sommige gevallen worden de inzittenden van de auto beroofd, hoewel het aantal berovingen de laatse jaren drastisch afgenomen is.
Indien u uw auto onbeheerd achterlaat is het raadzaam om de auto op een beveiligde parkeerplaats te zetten. Laat geen waardevolle spullen zoals geld en reisdocumenten achter in de auto. Laat duidelijk zien dat u een autoalarm geïnstalleerd heeft, ook als dat niet het geval is.
We adviseren u om ook geen waardevolle eigendommen en documenten onbeheerd in uw hotelkamer achter te laten. Wij raden u aan om in uw accommodatie een safe te huren om uw waardevolle spullen in op te bergen (internationaal paspoort, cash geld, kredietkaarten, juwelen, ).
De politie in Bulgarije komt alleen in actie als er sporen van inbraak zijn en geeft zelden verklaringen af voor uw verzekering thuis.
Het gebeurd regelmatig dat u langs de autosnelwegen wordt aangehouden, met name voor te hard rijden, ook als dat niet het geval is. Alleen geüniformeerde politieambtenaren met witte politieautos mogen u aanhouden. U wordt geadviseerd bij aanhouding de naam van de politiebeambte (naamschildje op de borst), de nummerplaat van de auto waardoor u gestopt wordt en het nummer dat op de politieauto is aangebracht, te noteren. Indien u moeilijkheden ondervindt, kunt u rechtstreeks contact opnemen met het landelijk telefoonnummer (00359 – 2) 166, waaronder de Bulgaarse wegenpolitie ressorteert. Er wordt Engels gesproken.
Ook indien u betrokken bent bij een verkeersongeluk kunt u bellen met de verkeerspolitie voor bijstand op nummer (00359 – 2) 166.
Betaal opgelegde boetes nooit direct aan de betreffende agent. Boetes dienen altijd via de bank overgemaakt te worden.
Voor een op-to-date reisadvies verwijzen wij u naar de internetpagina van het Ministerie van Buitenlandse zaken www.minbuza.nl